Arme klanten moeten hulp krijgen van energieleverancier

In België wil de minister van Energie Freya Van den Bossche energieleveranciers verplichten de armere klanten tegemoet te komen. Een ‘menselijke opstelling’ ten opzichte van diegene die de rekening moeilijk kunnen betalen, daar streeft van den Bossche naar. De minister vindt het niet kunnen dat leveranciers met onmogelijke afbetaalplannen op te proppen komen. Zo schrijft De Standaard.

Energieleverancier Lampiris moet het ontgelden in het betoog van van den Bossche. Ze vindt het ‘grof’ dat de aanbieder ruim 25 procent van de afbetalingsplannen gewoonweg weigert. Donderdag zit de minister samen met de energieleveranciers om tot vrijwillige afspraken te komen. Als slag om de arm denkt Van den Bossche aan een wet om zaken te kunnen afdwingen.

Van den Bossche beweert dat klant noch leverancier gebaat zijn bij strenge betaaloplossingen.  Inmiddels blijkt dat bijna een derde van de klanten zich niet aan de betalingen kan houden. In Nederland kennen we een dergelijke constructie (nog) niet maar wel bleek dat enkele leveranciers wanbetalers al weigerden.

In Nederland mogen mensen sowieso niet zomaar afgesloten worden.  Een energieleverancier mag de levering van energie pas afsluiten als er niet gereageerd wordt op betalingsherinneringen. Een energiebedrijf mag niet afsluiten als een betalingsregeling is getroffen. Dit lijkt voor enkele leveranciers te veel geld te kosten waardoor sommige klanten simpelweg geweigerd worden.

Comments are closed.